E procés creatiu del llibre illuminat : monestirs i ciutats durant els segles medievals (23-24 novembre 2009)
El Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals “Espai, Poder i Cultura” de la Universitat de Lleida organitza el II Cicle Internacional de Conferències d’Història de l’Art. Amb aquest cicle de conferències continuem el repte, per segona vegada, de conjugar recerca i docència, mantenint la voluntat de pal·liar un buit massa pregon en la formació especialitzada, com és l’estudi dels llibres il·luminats. L’interès d’aquesta trobada científica rau en el fet d’analitzar l’elaboració del llibre miniat, efectuada a diversos centres de creació artística assentats a ciutats o monestirs, durant un període cronològic que comprèn des del segle Xns a principis del segle XVI, d’acord amb una cronologia peninsular.
Dr. Aires Augusto Nascimento, catedràtic de la Universidade de Lisboa, “En las fronteras occidentales: la vida del monasterio masculino de Lorvão y sus manuscritos (la resistencia de la tradición)”.
Dra. Soledad Silva Verástegui, catedràtica de la Universidad del País Vasco, “Los monjes como artistas: trayectoria de un scriptorium monástico en la Edad Media. El ejemplo de San Millán de la Cogolla”.
Dra. Giulia Orofino, professora de la Università degli Studi di Cassino, “Abbazia, cattedrale e città: l’iconografia del vescovo nei rotoli liturgici dell’Italia meridionale”.
Debat
17:00 Segona sessió. Presidida pel Dr. Amadeo Serra, professor titular de la Universitat de València.
Dr. Eberhard König, catedràtic de la Freie Universität de Berlín, “La presencia de códices amencos en los reinos y estados mediterráneos durante los últimos siglos medievales”.
Dra. Giuseppa Zanichelli, catedràtica de la Università degli Studi di Salerno, “Gli scriptoria dell’Italia settentrionale nell XII secolo: tradizione e innovazione”.
Debat
Dimarts, 24 de novembre de 2009
Visita guiada al Museu de Lleida, conduïda per la seva directora, Sra. Montserrat Macià i Gou. Recepció i visita guiada a l’Arxiu Municipal de Lleida.
16:30 Quarta sessió. Presidida per la Dra. Emma Liaño, catedràtica de la Universitat Rovira i Virgili.
Dr. Valentino Pace, catedràtic de la Università degli Studi di Udine, “Fra Sicilia e Campania: miniatura intorno al 1200”.
Dr. Michele Bacci, catedràtic de la Università degli Studi di Siena, “Un codice del Nuovo Testamento nel Museo del Katholikossato di Cilicia (Antelyas) nel cuadro dei rapporti italo-armeni nel secolo XIV”.
Debat
[Link]